Zakaj tlakovati dvorišče s tlakovci?

Ali ste morda tik pred prenovo dvorišča, terase, vrtne poti ali dovoza do hiše? Polaganje tlakovcev na prej pripravljeno podlago je gotovo ena najstarejših tehnik utrjevanja površin. Prednost polaganja tlakovcev je v njihovi veliki estetiki in široki možnosti izbire, saj nam današnji trg ponuja tako moderne, kot klasične različice, različnih dimenzij, tekstur in barvnih nians, kar vam resnično omogoča, da tlakovanje dvorišča v popolnosti prilagodite svojemu okusu in zunanjem stilu vašega domovanja.

Če tlakovce primerjamo z asfaltom, je potrebno omeniti, da jih lahko v nasprotju z njim kadarkoli zamenjate, če pa se pripeti, da želite dvorišče prekopati zaradi menjave električnega kabla ali drugega vzdrževalnega dela, jih lahko enostavno izkopljete in nato vrnete na njihovo prvotno mesto. Ena od slabosti tlakovanja dvorišča je možnost posedanja, zaradi slabe izvedbe polaganja tlakovcev. Ta problem je sicer rešljiv s polaganjem tlakovcev na betonsko podlago, kar pa seveda projekt drastično podraži. Kakorkoli se boste pri tlakovanju vašega dvorišča že odločili, pa naj pripomnimo, da je včasih najboljša rešitev v sklepanju kompromisov. Tudi če so velike površine dovoza in parkirišč asfaltirane, bo tlakovanje vrtnih poti, pohodnih površin okoli hiše in robov asfaltnih površin veliko lepše z uporabo tlakovcev.

Tlakovci za terase

Vrtna terasa je pogost in izjemno priljubljen podaljšek notranjosti vašega doma, ki jo lahko z izbiro primernega materiala in načina tlakovanja celo estetsko nadgradite. Kamen je v teh primerih sicer morda najbolj pričakovana izbira, vendar pa se izplača preučiti tudi nekatere druge možnosti, kot so na primer tlakovci za terase, ki jih je izjemno lahko vzdrževati. Betonski tlakovci za terase spadajo med najpriljubljenejše in cenovno najdostopnejše načine tlakovanja teras, dostopni pa so v različnih velikostih, oblikah in barvah. Zaradi samega načina polaganja tlakovcev, lahko njihovo lego, če se premaknejo, popravimo, v primeru poškodb pa jih zlahka dvignemo in nadomestimo z novimi. Polaganje tlakovcev lahko sicer opravite sami, vendar pa vam polagamo na dušo, da morajo biti tla predhodno primerno poravnana in pripravljena, da se v prihodnosti ne bodo premikali oziroma na bolj obremenjenih delih dvorišča posedali. Ker pa je treba poskrbeti tudi za drenažo, vseeno priporočamo, da delo prepustite usposobljenim strokovnjakom.

Kot morebitno slabost naj omenimo, da se tlakovci za terase izrabijo hitreje od naravnega kamna in porcelana. Da bi njihovo življenjsko dobo kar se da podaljšali, strokovnjaki svetujejo redno ščetkanje s trdo krtačo in tekočim detergentom ter spiranje z vodo, ki bo preprečilo nalaganje umazanije.

Tlakovanje terase ali dvorišča

Tlakovanje vrtnih poti s pomočjo tlakovcev

Ker se po vrtnih poteh navadno le hodi, je je v primerjavi s tlakovanjem dvorišča, njihova izdelava razmeroma enostavna, izbiramo pa lahko med številnimi materiali za tlakovanje. Ena najboljših in najbolj estetskih rešitev tlakovanja vrtnih poti je gotovo polaganje betonskih tlakovcev, ki poskrbijo tako za trpežnost, kot estetiko.

Written by: