Koš za biološke odpadke je enako pomemben kot ostali vgradni koši za smeti

Koš za biološke odpadke je le eden izmed notranjih košev za ločevanje odpadkov, ki bi jih morali imeti v vsakem gospodinjstvu. Ločeno zbiranje odpadkov je namreč zelo pomembno, saj so lahko le tako zbrane smeti primerne za nadaljnjo uporabo oz. reciklažo. Najbrž se še spomnite,kako smo včasih zbirali vse v enem košu, kar je vodilo do zelo oteženega in dragega sortiranja.

vgradni-kosi-za-bioloske-smeti

Čeprav je na žalost še vedno ogromno držav, ki se s pravilnim odlaganjem smeti ne ukvarja kaj dosti, pa smo v Sloveniji v zadnjih letih zelo napredovali. Pred vsako hišo ali skupino hiš stoji več različnih košev za ločeno zbiranje odpadkov, v vsakega pa spada točno določena vrsta izmečkov. Ker se marsikdo za kakšno stvar dlje časa sprašuje, v kateri zabojnik jo odvreči, naj vam priskočimo na pomoč. Tako končno ne boste več v dilemi, ali nekaj sodi v koš za biološke odpadke ali kam drugam.

Notranji koši za ločevanje odpadkov so zelo praktični

Če ste tudi vi eni izmed tistih, ki izgubljate dragocen čas, ko skušate odpadke iz polne vreče smeti razporediti v pravi zabojnik, je čas, da kupite vgradni koš za smeti. Slednji je sestavljen iz več zabojnikov za odlaganje, sami pa se lahko odločite, koliko jih boste izbrali. Seveda je delno ta odločitev odvisna od prostora, ki ga imate v kuhinji, v večji meri pa od vaših navad.

notranji-kosi-za-lovecanje-bioloskih-odpadkov

Pri nas svetujemo, da izberete vsaj 4 notranje koše za ločevanje odpadkov – koš za biološke odpadke, za papir, za embalažo in mešane odpadke. Če pa so vaše kuhinjske omarice dovolj prostorne, pa je super odločitev, da dodate še vsaj 2 koša za ločevanje odpadkov v kuhinji – za steklo in rabljena oblačila. Preprosto lahko sproti notri odlagate vse odpadke, ki se pojavijo v vašem gospodinjstvu. Sprotno sortiranje vzame veliko manj časa, poleg tega pa se lahko hitreje znebimo neprijetnih vonjav v prostoru. Ker se ponavadi koš za biološke odpadke napolni precej hitro, z rednim praznjenjem preprečimo, da bi smeti začele zaudarjati.

kos-za-locevanje-bioloskih-odpadkov-v-kuhinjKoš za biološke odpadke

V košu za biološke odpadke najpogosteje zbiramo odvečno hrano, ki je je žal v Sloveniji še vedno preveč. A sadni in zelenjavni odpadki, čebulni in krompirjevi olupki, jajčne lupine in ostanki hrane niso edino kar sodi vanje.

Sem moramo uvrstiti tudi kavni in čajni zavretek, travo, listje ter obrezane dele grmov. Ker so to biološki odpadki, je zelo pomembno, da v ta notranji koš za ločevanje odpadkov ne zaidejo razne kemikalije, zdravila in olja.

 

Koš za papir

Drugi vgradni koš za smeti, ki bi se moral nahajati v vsaki kuhinji, je namenjen za papir. Slednjega je zelo enostavno reciklirati, zato je pomembno, da je odvržen na pravilen način. V ta koš za ločeno zbiranje odpadkov uvrščamo razne knjige, zvezke, kataloge, revije, časopis, odpadno embalažo iz kartona in podobno. Kar vanj ne sodi, a se vseeno velikokrat znajde prav v tovrstnih zabojnikih, je odpadna embalaža od mleka oz. tetrapak. Ker vsebuje plastiko, nikakor ne sme končati v košu za biološke odpadke ali za papir.

Koš za embalažo

Vsako leto v naravi konča vse večja količina plastike, ki predstavlja veliko nevarnost našemu planetu. Proti tem lahko veliko stori vsak posameznik, zato je prav koš za ločevanje odpadkov v kuhinji tako zelo pomemben. Če vanj odlagamo plastenke, stiropor, pločevinke, očiščene konzerve, alu folije, tetrapake in še kaj bi se našlo, lahko naredimo veliko za neokrnjeno naravo, ki nas obdaja. Da ne bi tako kot koš za biološke odpadke hitro pričel zaudarjati, vam svetujemo, da razne lončke od jogurtov in podobno prej dobro očistite.

kos-za-loceno-zbiranje-odpadkov

Koš za mešane odpadke

Na žalost pa prav vsega vseeno ne moremo ustrezno posortirati, zato je pomembno, da je med vgradnimi koši za smeti tudi zabojnik za mešane odpadke. Zaželjeno sicer je, da bi bil le-ta čimbolj prazen, a nekih stvari žal ne moremo odvreči nikamor drugam. Med najbolj pogostimi so onesnažen papir, plenice, higienski papir, posoda iz porcelana in keramike, tapete…

Vanj torej ne mečemo ničesar kar sodi v koš za biološke odpadke, papir, steklo ali embalažo. Prav za to so tako pomembni notranji koši za ločevanje odpadkov, kateri se v gospodinjstvih najpogosteje pojavljajo.

 

Koši za ločeno zbiranje odpadkov naj bodo skriti v kuhinjski omarici

Ne glede na to kako lepe koše za ločevanje odpadkov v kuhinji izberemo, pogled na kupe smeti še vedno ni niti najmanj privlačen. Zato vam svetujemo, da izberete takšne, ki so skriti v kuhinjski omarici. Izbirate lahko med številnimi razporeditvami in številom vgradnih košev za smeti – lahko sta samo 2, možno pa jih je kupiti tudi 6!

Pred nakupom dobro premislite, koliko jih sploh potrebujete, definitivno pa naj bo koš za biološke odpadke pokrit s pokrovom z mikrofiltri. Le tako ne bo nikoli zaudarjalo, tudi če jih ne boste izpraznili nekaj dni.

vgradni-kos-za-smeti

Written by: