Kolagen za sklepe – za aktivno starost brez bolečih sklepov

Kolagen za sklepe predstavlja izredno pomembno beljakovino, brez katere sklepi ne morejo pravilno delovati. Poleg odpravljanja bolečine v sklepih in mišicah je kolagen pogosto uporabljen tudi v obrazni kozmetiki ali v negi las in nohtov. Njegova vsestranska uporaba je tako razlog za pogosto uporabo v najrazličnejših prehranskih dodatkih ali kot mazila. Ker je kolagen izjemno pomembna beljakovina v telesu, bodite pozorni na dnevni vnos hranil, da bo telo proizvajalo primerno količino kolagena.

 

Ali kolagen pomaga samo pri bolečinah v sklepih?

Odgovor je NE, kolagen je ena izmed najpomembnejših beljakovin v telesu, zato so njegove funkcije izjemno raznolike in raznovrstne. Morda ga najbolj poznamo kot kolagen, ki omili bolečine v sklepih in mišicah, vendar je njegova uporaba zelo pogosta tudi na drugih delih telesa. Če uporabljate kreme proti staranju, ste prav gotovo na kolagen že naleteli.

Bolečine v sklepih

Kje vse telo potrebuje kolagen?

V našem telesu se za normalno delovanje nahaja in proizvaja velika količina kolagena. Za sklepe in nego kože je kolagen ključnega pomena, vendar pa se kolagen nahaja še na mnogih drugih mestih v telesu. V splošnem delimo kolagen na 4 glavne tipe:

  • tip 1: predstavlja 90% kolagena v telesu, najdemo pa ga v koži, tetivah, kosteh in stenah žil,
  • tip 2: najdemo ga v hrustancu,
  • tip 3: nahaja se v koži, mišicah in stenah žil,
  • tip 4: je sestavni del plasti kože.

Kolagen je tako možno najti v skoraj vseh tkivih v telesu in ne samo kot kolagen za sklepe- najdemo ga v kosteh, hrustancu, koži, mišicah … Brez kolagena naše telo ne mora pravilno delovati. Priskrbite si najboljši kolagen in poskrbite za svoje telo.

 

Kako lahko zaužijem kolagen za sklepe ter bolečine v sklepih in mišicah?

Najpogostejša in tudi najbolj učinkovita metoda zaužitja kolagena je v obliki prahu. Najboljši kolagen za sklepe in ostale težave je namreč ti. hidroliziran kolagen. To je kolagen, ki je sestavljen iz peptidov z molekulsko maso do 10.000 Da. Da je kolagen hidroliziran pomeni, da je v postopku predelave bil razbit na manjše osnovne gradnike- peptide. Najboljši kolagen je torej hidroliziran kolagen, saj se lažje absorbira v prebavnem traku.

Kolagen v prahu

Ali lahko kolagen za sklepe pridobim tudi v hrani?

Seveda, kolagen se lahko zaužije tudi s hrano in tako pospeši njegovo delovanje. Bolečih sklepov se lahko lotite tudi z najboljšim kolagenom za sklepe iz hrane:

  • losos- ribji kolagen velja za najboljši kolagen,
  • pusta govedina- pomaga pri izgradnji kolagena za sklepe,
  • piščančje meso- še posebej bogato je vezivno tkivo,
  • zelena listnata solata- vsebuje klorofil, ki v svoji osnovi pomaga pri proizvodnji kolagena,
  • jajca- bogata z prolinom in glicinom,
  • jagodičevje- bogato s vitaminom C, ki je pomemben za nastanek kolagena …

 

Kaj so posledice pomanjkanja kolagena?

Kolagen je beljakovina, ki jo proizvaja telo sámo, zato o njegovem pomanjkanju, kot pri npr. vitaminu C, težko govorimo. V človeški naravi je, da z leti izgubi količino kolagena in se postara, kar je najbolj vidna »posledica« manjše količine kolagena. Procesa staranja tako ne moremo popolnoma ustaviti, lahko ga samo upočasnimo. Količina kolagena se v telesu začne manjšati že pri približno 25. letih, in sicer za 1% vsako leto. Do 80. leta starosti je v človeškem telesu do 75% manj kolagena kot pri mladem človeku. »Posledice« manjše količine kolagena v telesu povezujemo s klasičnimi »simptomi« starosti- nagubana koža, bolečine v sklepih in mišicah, krhki in lomljivi nohti ter lasje

Kolagen za sklepe

Kako zmanjšati naravni upad kolagena v telesu?

Ker kolagen v telesu razpada s staranjem telesa, procesa ne moremo preprečiti, lahko pa ga upočasnimo. Razpadanje kolagena za sklepe lahko upočasnite z zmanjševanjem stresa v vašem življenju, pomembna pa je tudi zadostna hidratacija telesa. Kolagen v koži zaščite s sončno kremo, saj je kolagen občutljiv na UV žarke. Prav tako se izogibajte vnosu sladkorja, poskrbite pa za zadosten vnos dodatnih potrebnih mineralov in vitaminov, npr. vitamin C. Bolečih sklepov in ostalih težav se boste rešili postopoma, začne se že pri spremembi prehrane, nato pa vse do prehranskih dopolnil s kolagenom za sklepe.

 

Je izvor kolagena pomemben?

Kolagen najdemo v ribah, govedini in svinjini, saj je kolagen živalska beljakovina. Izbira kolagena je pomembna, saj ima izvor kolagena pomembno vlogo pri vezavi in absorpciji. Najboljši kolagen je tako ribji kolagen, deluje pa predvsem na nohte, lase, kožo in kosti. Kolagen ribjega izvora se za 150% boljše absorbira kot goveji ali svinjski kolagen, saj so molekule manjše in zaradi tega lažje in hitreje vstopajo v krvni obtok. Je pa ribji kolagen dražji od kolagena za sklepe govejega ali svinjskega izvora.

Goveji kolagen se uporablja za krepitev kože, las in nohtov. Zelo podobno se obnaša tudi svinjski kolagen. Na trgu pa poznamo tudi kolagen piščančjega izvora, ki se uporablja predvsem pri vlogi podpore gibljivosti sklepov in pri zmanjševanju bolečine pri artritičnih stanjih. Pri staranju kože piščančji kolagen nima vidnih učinkov.

Ribji kolagen

Kako naročim najboljši kolagen za sklepe?

Na naši spletni strani in v spletni trgovini je nakup kolagena za sklepe preprost in enostaven. Priskrbite si svoj željen izdelek s kolagenom in se poslovite od bolečih sklepov in bolečin v sklepih in mišicah.

Written by: